#szybki wpis: Granita


Sycylijskie mrożone cudo za około 1,5€ !

Granita 🍨bo o niej mowa przywędrowała wieki temu na Sycylię wraz pionierami lodziarstwa - Arabami. Dawniej do produkcji wykorzystywano lód, zalegający zimą w wysokich partiach Etny jak i ten z pobliskich gór. Lokalne zaś owoce służyły do nadawaniu konsystencji smaku. Obecnie granita to tradycyjny sycylijski, mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych. Będąc na największej wyspie Morza Śródziemnego granitę trzeba KONIECZNIE spróbować i to nie raz bo smaków jest wiele! Sam zjadałem 2 czasem i 3 dziennie 😀

Miętowa 🌿

Arancia rossa czyli z czerwonej pomarańczy 🍊

Cytrynowa 🍋

Najbardziej popularnymi smakami są cytrynowy i o smaku sycylijskich czerwonych pomarańczy! Granitę zakupić możecie w wielu kawiarniach praktycznie w każdym sycylijskim mieście. Często możecie spotkać przenośnie stoiska lub wolnostojące kioski tylko serwujące wielosmakową granitę. Cena jak już na początku wspomniałem to koszt 1,50 € ale w bardziej popularnych miastach koszt może wynieść nawet 4€!. Taką właśnie zakupiłem w Monreale nieco dalej za katedrą. Ale warto było!

Monreale - L'oasi Siciliana 💛💓



Granita podawana jest do szklanego pucharku jeśli chcecie ją zjeść na miejscu lub do plastikowego kubeczka jeśli chcecie zabrać ją na wynos. Ewentualnie możecie chwile poczekać i ją wypić 😉
Dla osób bardziej eko dobrą opcją jest zamówienie granity w bułce maślanej. Nie jest to nic nadzwyczajnego, gdyż tak właśnie pierwotnie jadało się ten przepyszny deser! Po sycylijsku taki deser nazywa się ''a granita ca’ briosi'' Więc jak chcecie poczuć się jak typowi Sycylijczycy to musicie spróbować tak właśnie podanej granity. Charakterystyczną cechą granity względem sorbetu jest jej ziarnista struktura. Zresztą nazwa tego deseru pochodzi właśnie od włoskiej nazwy określającą tę właśnie strukturę. Z włoskiego ''Granire'' znaczy „formować ziarna”

Cytrynowa 🍋


Delizioso! 💛💗

Nie wiem jak wy ale ja bym teraz taką granitą nie pogardził! 
PERFAVORE UNA GRANITA DI LIMONE MESSERE!

Komentarze

Często czytane

Czy warto przyjechać do Trapani?

Paphos: historia, co zwiedzić, gdzie zjeść